3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

KLIMA UREĐAJI SMART KLIMA UREĐAJI SMART KLIMA UREĐAJI SMART KLIMA UREĐAJI SMART KLIMA UREĐAJI

Priručnik za klimatizaciju: Testovi i usporedbe

Klima uređaji dolaze u različitim veličinama i izvedbama. Koja je oprema najbolja za vaš dom ovisi o različitim čimbenicima. Pokazat ćemo vam na što morate obratiti pažnju prilikom odabira, kako odabrati pravu veličinu i koji detalji igraju važnu ulogu u usporedbi.

Kojim ćete uređajem rashladiti dom?

Kalkulator će vam pomoći pri odabiru i preporučiti najbolje proizvode

Idite na kalkulator

Značajke i razlike različitih klima uređaja

Ako boravak u vlastitom stanu postane veliki teret tijekom vrućih ljetnih mjeseci, mnogi će ljudi početi razmišljati o kupnji klima uređaja. Izbor klima uređaja je velik i kreće se od mobilnih kompaktnih klima uređaja preko hladnjaka za zrak i jednostavnih ventilatora do fiksnih klima uređaja za stan ili kuću. U skladu s tim, može se odlučiti za određeni model. U prvom redu važni su vaši pojedinačni zahtjevi. Ovisno o vrsti uređaja, uključene su mnoge dodatne funkcije, poput čišćenja, vlaženja ili grijanja tijekom zimskih mjeseci.


Ovisno o vrsti uređaja, razlikuju se i u načinu rada, pa je teško odgovoriti na pitanje koji je model najbolji. Neki su čimbenici uvijek presudni, poput vaših individualnih potreba i dostupnog proračuna. Da bismo vam olakšali odluku, nudimo vam sljedeći sveobuhvatni prikaz prednosti i nedostataka različitih klima uređaja, a ujedno ćemo objasniti njihove funkcije.

Ventilatori

Što bismo dali za ugodan povjetarac tijekom toplih dana? Ako ustanovite da zrak u uredu ili kod kuće jednostavno miruje, ventilatori mogu biti od pomoći. Uz pomoć lopatica rotora stvaraju ugodan protok zraka, a ako ih stavite ispred prozora, mogu vam pomoći pri razmjeni zraka u prostorijama u kojima je zagušljivo. Za razliku od pokretnih klima uređaja ili hladnjaka, oni nemaju ugrađeni mehanizam za hlađenje poput spremnika vode ili akumulatora za hlađenje. Hlađenje se odvija samo strujanjem zraka.

  Prednosti

 • Zauzima malo prostora
 • Jednostavan rad
 • Jeftiniji nego fiksni uređaj
 • Prenosiv

  Nedostaci

 • Ograničen domet
 • Nema opciju smanjenja temperature zraka

Podni ventilator

Silent Storm

  Upoznajte

  S 5 načina ventilacije i 10 intenziteta vjetra, Silent Storm pruža osvježavajući povjetarac uz nisku razinu buke.

  Otkrijte više

  TOP svojstva

 • Posebno tih: s 32 dB jednako je tih koliko i šaputanje
 • Prilagodljiv: podesiva visina i nagib rotora s pomičnim oscilacijama

Rashladnik zraka

Skyscraper Ice 4-v-1

  Upoznajte

  Skyscraper je uistinu svestran: djeluje kao ventilator dok hladi, vlaži i ionizira zrak.

  Otkrijte više

  TOP svojstva

 • Hlađenje zahvaljujući spremniku vode od 6 litara
 • Ionizacija zraka za uklanjanje mirisa i mikroba

Rashlađivači zraka

Temperatura raste a Vi se želite ohladiti? Smanjenje temperature zraka u sobi odvija se na fizikalnom principu hladnog isparavanja. Hladnjak je izgrađen na principu ventilatora: hlađenje struje zraka odvija se na prirodnom principu isparavanja vode: hladnjak 3 u 1 usisava topli zrak odostraga i vodi ga kroz isparivač. Voda oduzima toplinu iz nje, a struja izlaznog zraka je hladnija. To donosi osvježenje tijelu tijekom svake aktivnosti. Zrak je također obogaćen ugodnom vlagom, što osigurava olakšanje tijekom vrućih dana ili zimi zagrijavanjem zraka. Spremnik za vodu morate redovito dopunjavati. Uz to se mogu koristiti i rashladne baterije ili kockice leda. Posebno za osobe koje pate od alergije, hladnjaci su vrlo praktični ako imaju ugrađene filtre za zrak.

  Prednosti

 • Zauzima malo prostora
 • Jednostavan rad
 • Jeftiniji nego fiksni uređaj
 • Prenosiv

  Nedostaci

 • Nema opciju smanjenja temperature zraka
 • Nije prikladno za regije s visokom vlagom
 • Ograničen domet

Mobilni klima uređaji

Ova vrsta klima uređaja zove se i Monoblock. Klima uvlači topli zrak, kompresor gura zrak kroz ugrađeni sustav za hlađenje i ohlađeni zrak ubacuje u prostoriju. Ispušni topli zrak izbacuje se van prostorije pomoću ispusne cijevi. Najbolje je postaviti cijev da ide kroz poluotvoreni prozor. Potreban materijal za montažu obično je uključen u isporuku, a opsežni građevinski radovi nisu potrebni. Činjenica da prijenosni klima uređaj možete jednostavno premjestiti i smjestiti u drugu sobu presudna je prednost. Upravljanje olakšava aplikacija Klarstein pomoću koje možete upravljati načinom rada klima uređaja s bilo kojeg mjesta.

  Prednosti

 • Nije potrebno posebno mjesto za instalaciju
 • Jednostavna instalacija na vrata ili prozor
 • Jeftinija od fiksnih montiranih uređaja
 • Upravljanje pomoću Klarstein aplikacije

  Nedostaci

 • Potrebno postavljanje blizu prozora ili vrata
 • Veća potrošnja električne energije u dugoročnom radu
 • Nije prikladno za regije s niskom vlagom zraka

Kraftwerk Smart

10K klima uređaj

  Upoznajte

  Klima uređaj Kraftwerk Smart 10K omogućit će nam ugodan boravak u uredu ili dnevnoj sobi čak i tijekom najtoplijih ljetnih dana. Dobro poznatu kombinaciju klima uređaja, ventilatora i odvlaživača zraka sada nadopunjuju i SMART funkcije.

  Otkrijte više

  TOP svojstva

 • Mobilni uređaj 3-u-1 s jakim hlađenjem za srednje velike sobe
 • Jednostavno rukovanje s bilo kojeg mjesta zahvaljujući aplikaciji Klarstein

Split klimatizacija

Windwaker Eco

  Upoznajte

  Idealni klimatski uvjeti u vašem vlastitom stanu: Windwaker Eco klima uređaj s podjelom i razredom energetske učinkovitosti A ++ / A +, protokom zraka od 610 m³ / h i pet različitih načina rada Vam to omogućuju.

  Otkrijte više

  TOP svojstva

 • Podešavanje temperature između 16 i 30 °C
 • Klasa energetske učinkovitosti u načinu hlađenja: A ++ / način grijanja: A +

Split klimatizacija

Ova se varijanta sastoji od dva uređaja, unutarnjeg i vanjskog. Unutarnja jedinica izvlači zrak iz prostorije, zatim ga filtrira i hladi. Drugi uređaj nalazi se vani i sadrži rashladni kompresor. Oba su uređaja čvrsto montirana i spojena su crijevom. Glavna prednost ove varijante je miran rad, jer se bučni kompresor nalazi izvana. S mnogim klima uređajima s podijeljenim klimatizacijama moguća je i obrnuta funkcija, koja zimi omogućuje uporabu grijanja. Instalaciju bi trebalo prepustiti iskusnom profesionalcu.

  Prednosti

 • Dvodijelni princip rada = povećani kapacitet hlađenja
 • Niska razina buke u kućanstvu
 • Temperatura u sobi može se održavati konstantnom
 • Često su opremljeni obrnutom funkcijom = koriste se kao grijanje

  Nedostaci

 • Potrebna je profesionalna instalacija
 • Veći troškovi nabavke od mnogih mobilnih klima uređaja
 • Veći troškovi energije kada se koriste za grijanje

Proračun rashladnog kapaciteta (mobilnih) klima uređaja

Pri odabiru klima uređaja važno je uzeti u obzir nekoliko značajki: učin (snagu) klima uređaja, troškove rada i veličinu prostorije koju želite rashladiti. Učin, odnosno snaga klima uređaja izražava se u vatima ili u BTU (British Thermal Unit), što je navedeno u uputama za uporabu ili na etiketi proizvoda. Na cijenu utječe količina toplinske energije koju uređaj odvodi u jedinici vremena.


Potrebni učinak (snagu) klima uređaja za određenu prostoriju izračunavamo na sljedeći način:


Površina sobe u m2 X 60 W (s dobrom izolacijom i slabim sunčevim svjetlom) ili površina sobe u m2 X 100 W (s lošom izolacijom i jakim sunčevim svjetlom)


Ako imamo prostoriju površine 20 m2 koja je slabo izolirana i nalazi se s južne strane zagrade, na koju tijekom dana intenzivno sja sunce, izračun će biti sljedeći:


20 m² x 100 W = 2000 W


Vate u BTU možete pretvoriti vrlo jednostavno, jer je 1 kW = 3412,14 BTU, u našem primjeru:


2000 W = 2 kW = 6 824,28,14 BTU


Rezultat se može zaokružiti na 6.800 BTU. Da bismo dobili najtočniju potrebnu snagu klimatizacijske jedinice, moramo dodati 250 W na svaku osobu i tehničku opremu u sobi. Ako je naša prostorija ured za 1 osobu koja koristi prijenosno računalo, dodat ćemo 500 W odn. otprilike 1.700 BTU


Stoga nam je potreban klima uređaj s većom snagom za veće prostorije a mobilni klima uređaj je dovoljan za prostorije koje sporadično koristimo.


Ventilatori Hlađenje Mobilne klimatizacije Pola-pola klimatizacije
Način hlađenja Zahvaljujući strujanju zraka, ventilator nudi ugodno osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Pomaže u reguliranju vlastite tjelesne temperature tako stvara učinak hlađenja iako se sobna temperatura ne smanjuje. Hladnjak zraka uvlači topli zrak, isparava vodu tako hladi zrak koji izlazi iz uređaja. To osigurava izravno i ugodno hlađenje našeg tijela, iako se temperatura zraka u sobi nije značajno smanjila. Mobilni klima uređaj osigurava ugodno hlađenje prostorije. Topli ljetni zrak usisava se i hladi kompresorom sličnim hladnjaku. Nastali topli zrak izvodi se pomoću crijeva za otpad. Pola-pola klima uređaj koristi rashladno sredstvo za smanjenje temperature u prostoriji. Unutarnji dio klima uređaja izvlači toplinu iz prostorije s toplim zrakom, te tako omogućuje isparavanje rashladnog sredstva. Ono se zatim dalje ispušta u vanjski uređaj, gdje se izbacuje u vanjski zrak. Prijenosom toplog zraka rashladno sredstvo se ponovo ukapljuje i odvodi se u unutarnju jedinicu. Ovaj se ciklus ponavlja sve dok se ne postigne željena temperatura zraka u prostoriji.
Masa Težina ventilatora je (ovisno o modelu) u rasponu od 1-8 kg. Težina rashladnika za zrak je u rasponu od 6-10 kg. Težina monobloka je u rasponu od 10-30 kg. Težina vanjskog i unutarnjeg uređaja zajedno je oko 50 kg, dok je težina vanjskog uređaja oko 40 kg, a unutarnjeg uređaja oko 10 kg.
Kapacitet hlađenja i veličina prostorije Nema izravnog smanjenja sobne temperature Nema izravnog smanjenja sobne temperature Kapacitet hlađenja mobilnih klima uređaja obično je između 2-3 kW. Na ovaj način možete rashladiti zapreminu prostorije od 80-120 m³. Stoga je mobilni klima uređaj prikladniji za manje prostorije i više za povremenu upotrebu. Pola-pola klima uređaji uglavnom imaju veći kapacitet hlađenja od mobilnih klima uređaja ili rashladnih uređaja. Posebno su pogodni za veće prostorije. Raspon snage počinje od 2,5 kW i može dovesti do uređaja snage 12 kW.
Potrošnja energije i energetska učinkovitost Od svih ovdje navedenih uređaja, ventilator ima najmanju potrošnju energije.
U usporedbi s monoblokom i klimatskim uređajima s podijeljenim klima uređajem, hladnjak zraka najmanje smanjuje troškove energije. Potrošnja energije može biti prilično veća nego u modernim pola-pola klima uređajima. Stoga su monoblok uređaji idealni za povremenu upotrebu. Dobri klima uređaji s podijeljenom klimom imaju manju potrošnju električne energije u usporedbi s mobilnom. To ovisi o klasi energetske učinkovitosti. Preporučuju se klase od A do A +++.
Buka U prosjeku su tiši od ostalih klima uređaja. Budući da rashladnici zraka rade bez kompresora, oni hlade zrak u sobi mnogo tiše u odnosu na druge klima uređaje. Mobilni uređaji postižu razinu buke između 60-65 dB i najglasniji su u usporedbi s drugim klima uređajima. Split klima uređaji obično su tiši od, primjerice, mobilnih klima uređaja. Unutarnji uređaj postiže razinu buke do 50 dB. Suprotno tome, razina buke vanjskog uređaja može doseći i do 60 dB.

Često postavljana pitanja

Pravilno postavljanje imat će značajan učinak na performanse hlađenja i troškove. Mobilne uređaje ne smijete postavljati blizu zidova, niti u blizini trebaju biti izvori topline, poput svjetiljki. Bez obzira na odabranu varijantu, električna utičnica u načelu mora biti nadohvat ruke. Ako želite instalirati pola-pola klima uređaj, svakako biste trebali razmotriti ovu točku. U protivnom, možda će električaru biti potrebno da ugradi novi kabel za dodatnu utičnicu.

Pomoću ove varijante možete spojiti nekoliko unutarnjih uređaja na vanjski uređaj. Ovisno o verziji, možete spojiti do 5 unutarnjih uređaja, a ovom varijantom možete klimatizirati nekoliko soba ili čitavih katova.

Prije bismo Vas obeshrabrili da to učinite, i radije preporučili da ovaj zadatak prepustite iskusnom profesionalcu. Pri planiranju i instaliranju ovih složenih uređaja, stručno znanje je nužno, osim toga, nijedna specijalizirana tvrtka nije odgovorna za pogreške i oštećenja tijekom stvarne instalacije. Isto tako curenje rashladne tekućine tijekom nepravilne instalacije može imati ozbiljne posljedice za zdravlje i okoliš.

Da. Od 2015. godine na snazi je novi propis s proširenim zahtjevima. Zakonodavci od 2017. nadalje obvezuju operatore klimatizacijskih sustava da nametnu R 410A da svi sustavi kapaciteta rashladne tekućine od najmanje 2,4 kg moraju biti testirani na propuštanje. Ako je količina rashladnog sredstva iznad graničnih vrijednosti, primjenjuju se dodatne obveze evidentiranja i skladištenja.

Za uređaje s rashladnim sredstvom od oko 2,5 do 3 kg, preporučuje se servis jednom godišnje, a za manje uređaje često je dovoljan servisni interval od 2 do 3 godine. Filter se provjerava i po potrebi zamjenjuje. Ove servisne preglede najčešće obavljaju stručnjaci za klimatizaciju, grijanje i sanitarnu opremu, dok u složenoj opremi rashladnu tehnologiju može provjeriti i električar.

Za smanjenje kapaciteta hlađenja može biti više različitih razloga. Na primjer, niska razina rashladne tekućine ili oštećen, odnosno prljavi filter. U slučaju sumnje, obratite se profesionalnom servisu.

U principu, trebali biste obratiti pozornost na odnos okoline i relativne vlage i temperature. Preporučuje se hlađenje prostorije za najviše 6 stupnjeva u odnosu na vanjsku temperaturu. Posebno obratite pozornost i spriječite prehlade i krvožilne probleme ako postoji velika temperaturna razlika. Niska vlaga isušuje sluznicu, što može iritirati dišne puteve. Naprotiv, previsoka vlaga ima negativan učinak na termoregulaciju ljudi u sobi. Idealna vlažnost zraka je oko 50 do 60 posto.

Test klimatizacije Stiftung Warentest naglasio je da utjecaji na okoliš ovise o izboru odgovarajućeg rashladnog sredstva. Zakonodavci sada osiguravaju da suvremeni sustavi odobravanja zadovoljavaju visoke zahtjeve.

Da. Mnoge tvrtke nude posebne dezinfekcijske sprejeve s kojima možete dezinficirati svoju opremu i tako spriječiti stvaranje plijesni i klica.

Vrh stranice