Priručnik za kuhinjske nape

Čisti zrak!

Klarstein u svom asortimanu proizvoda nudi veliki izbor raznih kuhinjskih napa i tu se lako možete izgubiti. Ali ne brinite – U našem priručniku ćemo Vam odgovoriti na sva vaša pitanja vezana uz ove praktične pomoćnike za kućanstvo. Otkrijte mnoštvo zanimljivih informacija, počevši od različitih vrsta kuhinjskih napa, preko savjeta za njihovo održavanje i servis, sve do međusobnih razlika i prednosti kuhinjskih napa, uključujući nape sa sustavom recirkulacije zraka.

Ugradbene kuhinjske nape

C

UW60SF napa
srebro, 13,5 cm, 50 cm

Prijeći na proizvod

Ugradbene kuhinjske nape su uglavnom manje i kompaktnije, što je posebno bitno i praktično za ugradnju i montažu. Možete ih jednostavno montirati ispod kuhinjskog elementa, koji se nalazi iznad ploče za kuhanje. Ovo eliminira potrebu za bilo kakvim preuređivanjem, odnosno reorganizacijom kuhinjskog prostora.

C

UW60BL napa
crna, 60 cm, 8,4 cm

Prijeći na proizvod

C

Purista napa
srebro, 60 cm, 15 cm

Prijeći na proizvod

Naše ugradbene kuhinjske nape UW60SF, UW60BL, kao i Purista se savršeno uklapaju u male ili srednje velike kuhinje. S ekstrakcijom zraka do 3 kubika na sat, savršeni su pomoćnici za kuhanje u manjim kućanstvima!

Zidne kuhinjske nape

Zidne kuhinjske nape se odlikuju snažnijom izvedbom u odnosu na ugradbene kuhinjske nape. Montiraju se na zid, iznad površine za kuhanje, efektivno uklanjajući nastale pare tijekom kuhanja putem dimnjaka.

B

Zola napa
srebro, 90 cm, 50 cm

Prijeći na proizvod

B

Zarah napa
srebro, 60 cm, 33,5 cm

Prijeći na proizvod

B

TR90WS napa
srebro, 90 cm, 87 cm

Prijeći na proizvod

SVE KUHINJSKE NAPE
ODJEDNOM

Pregledaj odmah

Zidne kuhinjske nape s mogućnošću pregradnje

Zidne kuhinjske nape s mogućnošću pregradnje možete pregraditi iz režima ispuha zraka na režim recirkulacije, što je posebno prikladno zimi. Ugrijani zrak se usisava u kuhinjsku napu, a hladan zrak se ispušta van.

C

Lumio Primo retro napa
crna, 30 cm, 50 cm

Prijeći na proizvod

Kuhinjske nape Klarstein s mogućnošću pregradnje možete brzo pregraditi pomoću filtera s aktivnim ugljenom iz režima ispuha zraka na režim recirkulacije. Potom možete odabrati režim rada prema potrebi.

C

Lumio retro napa
champagne, 60 cm, 30 cm

Prijeći na proizvod

B

Lorea 60 napa
crna, 60 cm, 61 cm

Prijeći na proizvod

Važne informacije vezane uz kupnju kuhinjske nape

1. Kako funkcioniranje kuhinjske nape

Kuhanje, pečenje, kuhanje na pari i drugi načini pripreme hrane, spadaju u kulinarske aktivnosti, koje redovito obavljamo u kuhinji i pri kojima dolazi do nuspojava, poput nastajanja pare i mirisa. Pored mirisa, para često sadrži i čestice masnoće, koje kruže zrakom. Ova kombinacija često predstavlja problem u mnogim kućanstvima, koja nisu opremljena kuhinjskom napom. U takvim slučajevima neizbježno dolazi do taloženja masnoće na uređajima, namještaju i svim ostalim površinama - s negativnim posljedicama. Naslage masnoće i neugodne mirise je potom teško ukloniti. Kako biste to izbjegli, potrebno je u kuhinju ugraditi kuhinjsku napu, koja će učinkovito uklanjati pare i mirise tijekom kuhanja. Rezultat je pročišćeni zrak u kuhinji.

Razlikujemo dvije vrste kuhinjskih napa:

a) kuhinjske nape s recirkulacijom zraka

Kuhinjske nape s funkcijom recirkulacije zraka podrazumijevaju neizravnu izmjenu zraka. To znači da se usisani zrak iz prostorije nakon obrade i pročišćivanja vraća natrag u tu istu prostoriju. Filter s aktivnim ugljenom i filter za masnoću osiguravaju uspješno pročišćivanje i izmjenu zraka. Filteri s aktivnim ugljenom imaju pozitivno svojstvo, a to je vrlo dobra apsorpcija mirisa. Čestice masnoće, pak, zadržava filter za masnoću. Usisavanje i ispuhivanje zraka se izvode istovremeno.

b) kuhinjske nape s usisavanjem otpadnog zraka

Kuhinjske nape s funkcijom usisavanja otpadnog zraka podrazumijevaju izravnu izmjenu zraka. Ove kuhinjske nape se montiraju na prethodno izbušeni otvor za ispuh zraka u kuhinji, koji omogućuje izmjenu zraka. Usisani zrak se odvodi van, a novi, svježi zrak ulazi u kuhinju. S ovakvom izmjenom zraka, ne morate brinuti o neugodnim mirisima. Ove kuhinjske nape sadrže filter za masnoću, koji eliminira masnoće u ispušnom kanalu.

2. Koja kuhinjska napa je prikladna za moju kuhinju?

Osim načina uklanjanja zraka, bitan čimbenik je i veličina kuhinje, u koju planirate montirati kuhinjsku napu, jer je to izravno povezano s potrebnom snagom i učinkovitošću.

Kuhinjska napa ne bi trebala biti prevelika, ako to nije neophodno. Provjerite informaciju vezanu uz obujam protoka zraka po satu pri najvišoj razini. Najprije izračunajte obujam zraka u kuhinji na temelju površine i visine stropa. U idealnom slučaju vrijedi pravilo da onečišćeni zrak mora proći kroz filtere osam puta u roku od jednog sata, kako bi bio pročišćen od neugodnih mirisa i masnoća. Uzimajući ovo osnovno pravilo u obzir, izračunajte potrebnu izvedbu po satu na temelju sljedeće jednadžbe:

površina kuhinje u m² * visina stropa u m * = snaga u m³ na sat

Na primjer, za kuhinju površine 20 m² s visinom stropa od 2,5 m, trebate odabrati kuhinjsku napu s mogućnošću filtracije zraka do 400 m³ na sat.

Također, kod kupnje kuhinjske nape uzmite u obzir stvarnu širinu ploče za kuhanje. Za ploče za kuhanje do 75 cm širine preporučujemo kuhinjsku napu od 90 cm širine spektra. Iznad ploče za kuhanje širine 90 cm montirajte kuhinjsku napu od 120 cm širine. Razlog zašto je preporučljivo da kuhinjska napa bude uvijek nešto šira od ploče za kuhanje je taj, što se pare nastale tijekom kuhanje ne uzdižu samo vertikalno, već se raspršuju i sa strane.

Kuhinjske nape s prostorom za glavu

Novi trend među kuhinjskim napama su tzv. Kuhinjske nape s prostorom za glavu. Imaju kosi dizajn i ne samo da su optički vrlo zanimljive, već kuhinji daju novi, egzotični izgled. Na prvi pogled ne biste niti pomislili, kako je riječ o kuhinjskoj napi, jer filteri za masnoću uopće nisu vidljivi. Zrak se usisava kroz utor u konstrukciji ili kroz okvir, a zatim se filtrira. Na taj se način filteri još jednostavnije čiste, nego što je slučaj kod klasičnih modela.

Osim toga, ova kuhinjska napa vam osigurava slobodan prostor za kretanje iznad ploče za kuhanje, bez opasnosti da ćete u nju udariti glavom, što je posebno važna informacija za visoke osobe.

Kuhinjske nape s mogućnošću pregradnje

I klasične kuhinjske nape s ispuhom zraka i nape s recirkulacijom zraka imaju svoje prednosti – ali kombinacija obje mogućnosti je savršeno rješenje. Pod time mislimo na kuhinjske nape s ispuhom zraka, koje se uglavnom pomoću filtera s aktivnim ugljenom jednostavno mogu pregraditi u režim recirkulacije zraka. To je posebno praktično zimi, jer zrak, koji se zagrijava pomoću radijatora, ostaje u stanu.

3. Održavanje & servis kuhinjske nape

Komponente kuhinjske nape su vrlo izdržljive, ali u svakom slučaju, potrebno je redovito čistiti vanjsku i unutarnju površinu poklopca, kako biste uklonili eventualne naslage, odnosno čestice prašine i masnoće.

Filteri za masnoću se moraju čistiti ili mijenjati u redovitim intervalima. Ako to ne učinite, smanjit će se performanse kuhinjske nape, a postoji i rizik od požara, jer se naslage masnoće na filteru mogu zapaliti. Preporučuje se temeljito čišćenje najmanje jednom mjesečno.

Uređajima, koji su opremljeni filterom s aktivnim ugljikom biste također treba mijenjati filtere u redovitim intervalima. Budući da im je glavni zadatak uhvatiti čestice neugodnog mirisa, njihov interval zamjene nije tako čest kao kod filtera za masnoću.

Što se tiče osvjetljenja, na raspolaganju su dvije varijante. Bilo halogensko ili LED osvjetljenje. LED osvjetljenje je pri tome ekonomičnije od halogenskog osvjetljenja, ali su skuplji.

Naravno, u našem asortimanu ćete pronaći kuhinjske nape svih varijanti, kao i odgovarajući dodatni ili zamjenski pribor za sve nape, poput osvjetljenja, zamjenskih filtera i moduls za pregradnju u režim recirkulacije zraka.

Vrh stranice