3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

Klima uređaji

Želim klimatizaciju – koje su opcije?

Klima uređaji su pravi lijek protiv ljetnih vrućina. Bilo za kuću, stan ili ured - zahvaljujući njima život u interijeru je ugodniji. Prilikom odabira klima uređaja je važna odluka: prijenosni ili ugradbeni?

Prijenosni klima uređaji

Ovaj mali brat tradicionalne klimatizacije idealan je za hlađenje pojedinih soba ili kao klima uređaj za ured. Također može funkcionirati i kao klima uređaj u kamp kućici ili vikendici. Prijenosni klima uređaj oslobađa toplinu kroz ispušno crijevo, koje treba fiksirati na prozor ili na neki drugi način usmjeriti van iz prostorije. S izuzetkom ovog ograničenja, možete ga premjestiti gotovo bilo gdje i postupno hladiti prostorije, bez potrebe za montažom ili bušenjem zida. Stoga su idealno rješenje i za iznajmljene prostore, gdje imate ograničene ovlasti i ne možete se upustiti u veće preinake prostora.

Neki prijenosni klima uređaji imaju i funkciju grijanja, tako da ih možete koristiti i zimi, kao dodatni izvor grijanja. Međutim, u usporedbi s klasičnim grijanjem, takav sustav troši puno energije te ga stoga preporučujemo koristiti samo povremeno, kao sekundarni izvor grijanja, u kombinaciji s konvencionalnim grijanjem.

Zidni klima uređaji

To su uređaji, na koje obično pomislimo, kada čujemo riječ klima uređaj. Dvodijelni sustav, gdje se jedan dio nalazi u eksterijeru (tzv. vanjski dio), a drugi u interijeru (unutarnji dio) – stoga se ponekad naziva i split-klima uređaj. U usporedbi sa svim vrstama hlađenja koje smo do sada opisali, ima jednu neospornu prednost - zidni klima uređaj izbacuje topli zrak iz prostorije, što ga čini najučinkovitijim uređajem za stvaranje hladnog raja kod kuće.

Osim toga, sav "rad" na hlađenju se odvija na vanjskom dijelu te je stoga zidni klima uređaj mnogo tiši. Sve ove prednosti se odražavaju na višoj nabavnoj cijeni, uz potrebu fiksne montaže na zid i instalacije od strane profesionalne tvrtke.

Prijenosni klima uređaj vs. Zidni klima uređaj – što je bolje?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan ... i beskoristan. Jer to ovisi o onome što tražite. Međutim, kako biste mogli samostalno donijeti najbolju odluku, evo jednostavnog pregleda prednosti i nedostataka obje vrste po najvažnijim pitanjima, kao što su potrošnja energije ili kapacitet hlađenja:

1. Princip rada

Na suštini, prijenosni i split klima uređaji funkcioniraju na isti način. Svi Klarstein klima uređaji koriste ekološki prihvatljivo rashladno sredstvo, koje pomoću kompresora pretvaraju u plin i na taj način uklanjaju toplinu iz okolnog zraka. Razlika je tek u tome gdje se to hlađenje odvija.

U slučaju prijenosne ili jednodijelnog klima uređaja, zrak se hladi izravno u tijelu uređaja, a apsorbirana toplina se uklanja pomoću ispušnog crijeva van iz prostorije. Iako ponešto topline iz prijenosnog klima uređaja može ostati u prostoriji, ovi klima uređaji i dalje imaju jako dobre karakteristike hlađenja.

Za razliku od toga, zidni klima uređaji koriste vanjski dio uređaja za hlađenje te unutra puštaju samo ohlađeni zrak. Stoga su učinkovitiji i troše manje energije za hlađenje istog prostora.

2. Veličina i težina

Ove značajke igraju najvažniju ulogu kod prijenosnih klima uređaja. Ako hladite prostoriju dok ste u njoj, svakako obratite pažnju na težinu i prenosivost klima uređaja. Neki modeli prijenosnih klima uređaja imaju pomoćne kotačiće, što olakšava prenošenje, posebno ako su teže.

Iako se ovi parametri možda ne odnose na zidne klima uređaje, vrijedi suprotno. Prije kupnje provjerite imate li dovoljno prostora na zidu, na koji želite montirati jedinicu. Također je važno provjeriti nosivost zida, kako bi podnio cjelovito opterećenje klima uređaja, koji može težiti nekoliko kilograma.

3. Kapacitet hlađenja

Kapacitet hlađenja govori o preporučenoj veličini prostorije, koju klima-uređaj može pouzdano rashladiti. To se odnosi i na mobilne i na zidne klima uređaje. U našoj ponudi ćete pronaći modele različitih performansi – ali, kako saznati koja snaga klima uređaj je potrebna za vaš stan, kako biste osigurali savršeno hlađenje?

Da biste izračunali potrebni kapacitet hlađenja, prvo morate odrediti volumen prostorije u kubičnim metrima (m³). Ovu vrijednost ćete dobiti tako da pomnožite visinu, dubinu i širinu prostorije.

Primjer: 2,5 m x 6 m x 5 m = 75 m³

Za svaki kubični metar obujma prostorije je potrebno cca. 30 do 40 W kapaciteta hlađenja.

Primjer: 75 m³ x 30 = 2 250 W 75 m³ x 40 = 3 000 W

Iz toga logično proizlazi: što je prostorija veća, to je potreban snažniji klima uređaj. Odabir pravilnog kapaciteta hlađenja je vrlo važan. Ako vaš klima uređaj nije dovoljno moćan, trebat će mu jako dugo vremena da ohladi prostor na ciljano temperaturu - ili uopće neće moći postići ciljanu temperaturu. S druge strane, ako imate snažniji klima uređaj nego što je uistinu potrebno, sobu ćete rashladiti vrlo brzo - ali uz visoku potrošnju energije.

Ako je brzina hlađenja presudna za vas, osim na snagu, obratite pozornost i na funkciju tajmera ili razmislite o klima uređaju, kojim možete upravljati putem mobilne aplikacije. To vam omogućuje da započnete hlađenje s bilo kojeg mjesta unaprijed, minimizirajući čekanje na ugodnu temperaturu nakon dolaska u kuću ili ured.

4. Cijena

U usporedbi cijene je prijenosni klima uređaj jasan favorit. Cijena zidnog klima uređaja se zajedno s instalacijom penje do 7 527 kn i više, dok je cijena visokokvalitetnog prijenosnog klima uređaja minimalno upola niža, ako uzmemo u obzir najskuplje modele. Prosječna cijena je još niža, od 752 do 2 258 kn, a osim toga, dovoljno je uključiti je u struju i instalirani ispušno crijevo na prozor. Ništa više, nikakva montaža ili komplicirano pokretanje.

5. Potrošnja energije

Troškovi električne energije uvelike ovise o performansama modela. Klima uređaji su jedni od najvećih potrošača energije u kućanstvu, stoga je važno provjeriti navedenu klasu energetske učinkovitosti. Preporučeni modeli dolaze s klasom energetske učinkovitosti od A do A +++, jer ti uređaji imaju relativno niže troškove električne energije.

Uređaji dobrog energetskog razreda troše energiju u vrijednosti od cca 1,88 do 2,26 kn na sat. Prijenosni klima uređaji obično troše više energije od modernih split klima uređaja s fiksnom ugradnjom. Niža potrošnja energije štedi vaš novčanik i dugoročno je bolja za okoliš.

Također, možete uštedjeti novac redovitim uspoređivanjem uvjeta vašeg trenutnog distributera električne energije s drugim distributerima i odabirom onog s povoljnijom ponudom.

6. Buka

Buka je vjerojatno "najočitiji" faktor, što je dugoročno vrlo važno. Mnogi klima uređaji mogu biti prilično bučni i dostići razinu od čak 65 decibela. Kompresor i ventilator su odgovorni za stvaranje buke, a na njihovu ukupnu razinu buke utječe ne samo trenutno odabrana razina snage, već i kvaliteta izrade i dizajna. Stoga je za dizajnere tvrtke Klarstein tihi rad jedan od glavnih ciljeva. Split-klima uređaji su znatno tiši od prijenosnih klima uređaja, jer se motor i kompresor nalaze vani.

7. Dodatne funkcije

Prijenosni i zidni klima uređaji Klarstein često raspolažu mnogim dodatnim funkcijama, poput npr. funkcije odvlaživanja, ovlaživanja pa čak i funkcije grijanja (što je izvrsno za dodatno grijanje tijekom zimskih mjeseci) ili specijalnim režimima rada (poput sleep režima).

Ako želite osigurati čist i zdrav zrak u prostoriji, klima uređaj može filtrirati prašinu i nečistoće iz zraka. Bolji modeli zidnih i mobilnih klima uređaja imaju na raspolaganju filtere, koji vode brigu o vašem zdravlju.

Ako želite maksimalno automatizirati rad, preporučujemo vam da odaberete klima uređaj, koji ima na raspolaganju funkciju tajmera. Zahvaljujući njemu možete odrediti vrijeme uključivanja i isključivanja klima uređaja tijekom dana ili tijekom cijelog tjedna, kako bi vas po dolasku s posla uvijek dočekao ugodno ohlađeni stan. Zahvaljujući takvom planiranju, ne samo da će vam život biti ugodniji, već će i klima uređaj biti učinkovitiji i ekonomičniji.

Najveća inovacija na polju klimatizacije je kontrola putem aplikacije, zahvaljujući kojoj imate potpunu kontrolu nad sobnom temperaturom na daljinu. Najlakši način postizanja ciljanja temperature, točno onako kako želite.

8. Savjeti stručnjaka- klima uređaji i test Stiftung Warentest-a

Teško je odabrati prije nego iskusite oba dvije vrste, zidni i prijenosni klima uređaj. Međutim, ako želite olakšati svoj odabir, možete potražiti savjet stručnjaka.

Ugledni časopis Stiftung Warentest je 2018. godine usporedio ove dvije skupine klima uređaja u nizu neovisnih testova. Prvenstveno ih je zanimalo koji klima uređaj hladi učinkovitije. Već nakon prvih deset minuta testa su se pojavile velike razlike. Testirani split-uređaji su za svega 10-ak minuta snizili temperaturu za 10 °C, dok je za postizanje istog učinka prijenosnim klima uređajima bilo potrebno 45 do 106 minuta.

"Ako želite kupiti uređaj za spavaću sobu," preporučuju ispitivači, "s obzirom na razinu buke, definitivno se odlučite za split-uređaje."

Ukupno je testirano 10 klima uređaja, 5 modela od svake vrste. Prilikom odabira, stručnjaci su vodili računa o kupnji uređaja s istim performansama.

U testovima su se prvenstveno usredotočili na kapacitet hlađenja, koji je imao najveći udio u vrednovanju (30 posto). Ispitivači su odredili kapacitet hlađenja na temelju specifikacija u DIN EN 14511 i DIN EN 14825.

Komfort hlađenja pridonijela je vrednovanju s udjelom od 20 posto. U obzir je uzeto vrijeme potrebno za hlađenje, osjetni protok zraka i disperzija ohlađenog zraka po prostoriji. Osim toga, testirana su i ekološka svojstva, pregrijavanje, upravljanje i sigurnost. Ispitivači su došli do zaključka da fiksno montirani uređaji hlade mnogo brže i ekonomičnije u odnosu na prijenosne uređaje. Prema Stiftung Warentest-u, ovaj pozitivni aspekt kvari jedino znatno viša cijena. Između ostalog, časopis ističe potrebu instalacije od strane iskusnih profesionalaca. U slučaju prijenosnih uređaja, ispitivači su osobito pozitivno ocijenili njihovu jednostavnost korištenja.

Vrh stranice