3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

Klimatizacija

Osvježenje u interijeru – vodič za odabir pravog uređaja za hlađenje stana ili kuće

Iako je dom za mnoge ono najljepše mjesto, na koje se uvijek rado vraćamo (na primjer, nakon dana provedenog na poslu), ljeti dolazak kući možda i ne mora biti najugodniji. Val topline, koji se tijekom sunčanog dana nakuplja u interijeru, pretvara dnevni boravak u vruću pustinju - ako je vani vruće - ne pomažu ni otvoreni prozori.

Postoji nekoliko načina kako uzavreli interijer pretvoriti u hladnu oazu. Međutim, ponekad razlike između hladnjaka zraka, ventilatora i klima uređaja nisu potpuno jasne, kao niti njihova pravilna uporaba. Želite si olakšati izbor i donijeti pravu odluku? Pripremili smo za vas ovaj jednostavan vodič.

Hlađenje i klimatizacija - nije isto

U borbi protiv vrućine se koriste 2 glavne metode - hlađenje i klimatizacija. Iako se ove dvije riječi često poistovjećuju, svaka ima drugačije značenje.

Hlađenje je postepeno hlađenje zraka u prostoriji ili smanjenje osjetilne temperature. Hladnjaci zraka koriste vodu ili led za hlađenje zraka, koji kroz njih struji. Ventilatori, pak, cirkuliraju ustajali zrak u prostoriji, što stvara osvježavajući efekt iako se temperatura ne mijenja.

Klimatizacija je tvorba hladnog zraka, koji se miješa s vrućim zrakom u prostoriji. Klima uređaji za to koriste sustav kompresora i rashladnog sredstva, zahvaljujući kojem "izvlače toplinu" iz zraka i izbacuju je van.

Hlađenje je prirodnije, što općenito bolje podnosimo. Ne morate se bojati prehlade ili glavobolje. Ali, ako želite postići ugodnih 18 °C tijekom ljetnih vrućina, trebat ćete pravi klima uređaja.

Želim se rashladiti – koje su opcije?

Ako ste se odlučili za hlađenje, možete birati između ventilatora i hladnjaka zraka. Pogledajmo pobliže obje mogućnosti.

Ventilatori

Kad kažemo "ventilator", svatko od nas pomisli na veliki rotirajući propeler. Ovakva provjerena vrsta se naziva samostojeći ventilator ili ventilator na stalku, koji je već godinama popularno sredstvo za hlađenje. Njegova najveća prednost je jednostavno usmjeravanje strujanja zraka i trenutni učinak - hlađenje ćete osjetiti odmah. Za veće prostorije ili ako želite uštedjeti dragocjen prostor, možete uzeti u obzir i stropni ventilator. Zahvaljujući svojoj veličini i pozicioniranju, prikladan je prije svega za hlađenje većih prostora.

Na raspolaganju su i tzv. centrifugalni i toranj (tower) ventilatori. Centrifugalni ventilatori su slični klasičnim ventilatorima za stan, ali imaju jednu veliku prednost - ne pušu zrak ravno naprijed, već pod kutom od 90°, zahvaljujući čemu ne stvaraju jak propuh, a prostor hlade ravnomjernije.

Međutim, ako tražite nešto za manji stan ili ako želite uštedjeti prostor, možete posegnuti za toranj-ventilatorom. Ova vrsta ima propeler skriven u visokom cilindru, tako da ga možete postaviti gotovo bilo gdje. Osim toga, odlikuje se tihim radom, a nudi iste performanse hlađenja, kao i konvencionalni samostojeći ventilator. Također, zahvaljujući modernom dizajnu, uklapa se u otvorene, čiste interijere.

Hladnjaci zraka

Za razliku od ventilatora, prijenosni hladnjaci zraka uistinu hlade zrak u prostoriji. Rade na jednostavnom principu. Napunite ih vodom ili još bolje - ledom, a mali propeler cirkulira vrući zrak kroz hladnu vodu. Zrak se vlaži i hladi, što može smanjiti temperaturu u prostoriji za nekoliko stupnjeva. U usporedbi s klima uređajima, hladnjaci su ekološki prihvatljiviji i energetski učinkovitiji, ali zahtijevaju redovito punjenje vode. Također, kod korištenja hladnjaka zraka nije potrebno uklanjati topli zrak kroz ispušno crijevo. Dovoljno ga je postavite u sobu, napunit vodom / ledom i uključiti.

U e-shopu Klarstein.hr ćete pronaći samostalne hladnjake zraka, kao i kombinirane modele, koji prema potre bi mogu funkcionirati i kao ovlaživači zraka.

Mnogi hladnjaci zraka Klarstein su opremljeni LED zaslonom, daljinskim upravljačem ili tajmerom. Kako bi njihova upotreba u stanu ili uredu bila što intuitivnija, mnogi hladnjaci zraka imaju na raspolaganju i sleep režim (režim spavanja) s posebno tihim radom. Neki modeli imaju i ugrađeni filter, koji čisti zrak u prostoriji od prašine, prljavštine i neugodnih mirisa.

Vrh stranice