Moja košarica
Vaša košarica je prazna. Počnite kupovati kako biste ga napunili svojim omiljenim artiklima!
emptycart
3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

Savjeti za ljubitelje vina

Korisni savjeti za svaku situaciju

Za savršeni užitak ispijanja vina je potrebno više od samo pravilnog skladištenja. U našem malom top pregledu za ljubitelje vina ćete pronaći najvažnije savjete, vezane npr. uz odabir prave čaše vina ili odgovarajuće temperature konzumacije.

Savjet 1: Crno vino i riba nikada ne idu zajedno? Netočno!

Mnogi se pridržavaju osnovnog pravila, koje kaže da se crno vino pije uz meso i bijelo vino uz ribu. Ako se meso roštilja, peče ili pirja, dobivene arome se posebno dobro harmoniziraju sa snažnim crnim vinom, što nije slučaj s ribom. Ali postoje određene iznimke: uz ribu na žaru, možete poslužiti crno vino s nižim sadržajem tanina. Ako pečete ribu ''presvučenu'' slaninom, također u tom slučaju možete poslužiti crno vino, posebno u kombinaciji s pečenim krumpirom, ciklom ili gljivama.

Savjet 2: Odgovarajuća temperatura konzumacije

Za crno vino su prikladnije čaše s većim trbuhom i većim otvorom. Na ovaj način možete vino miješati, kako biste u njega unijeli zrak. Primjer su lagana, voćna vina poput Dornfeldera ili Chiantija. Vina bogata taninom, kao što su Bordeaux, Barolo, Merlot ili Cabernet Sauvignon zahtijevaju više kisika, kako bi se mogao razviti svoj puni okus. Za konzumiranje tih vina su, dakle, prikladne čaše s većim trbuhom.

Savjet 3: Odabrati pravu čašu za vino

Crno vino

Za crno vino su prikladnije čaše s većim trbuhom i većim otvorom. Na ovaj način možete vino miješati, kako biste u njega unijeli zrak. Primjer su lagana, voćna vina poput Dornfeldera ili Chiantija. Vina bogata taninom, kao što su Bordeaux, Barolo, Merlot ili Cabernet Sauvignon zahtijevaju više kisika, kako bi se mogao razviti svoj puni okus. Za konzumiranje tih vina su, dakle, prikladne čaše s većim trbuhom.

Rose i bijelo vino

Za bijela ili rose vina su prikladne uže i manje čaše, nego za crna vina. Na taj se način okusi spajaju i bolje se razvijaju u ustima i nosu. Ove vrste vina zahtijevaju manje zraka nego što je to slučaj sa crnim vinima, tako da nema potrebe za dekantiranjem. Ovakve čaše su pogodne za vina poput Pinot Blanc-a ili Pinot Gris-a, Rizlinga, Sauvignon Blanc-a ili Silvanera.

Gazirano vino

Za pjenušava vina se preporučuju takozvane flaute, tj. puno duže i uže čaše od onih za crna ili bijela vina. Ugljični dioksid ostaje sačuvan duže vrijeme, osiguravajući tako pjenušavi užitak ispijanja. Elegantne čaše za šampanjac nisu preporučljive, jer ugljični dioksid brže isparava kroz veliki otvor i šampanjac brzo gubi pjenušavi okus.

Savjet 4: Vinske mrlje Adé

Nije mit da sol pomaže u uklanjanju mrlja od crnog vina! Osobito na tkaninama, koje se ne mogu lako oprati, poput npr. tkanine na kauču. Aplicirajte, ostavite djelovati neko vrijeme, a zatim usisajte. Potom na mrlju aplicirajte pjenu za brijanje i nakon nekoliko sati uklonite čistom vodom.

Vrh stranice