Savjetujemo vas, kako odabrati modernu vinoteku

Bez obzira jeste li ljubitelj dobrog vina ili vino konzumirate samo u posebnim prilikama, vinoteka zajamčeno osigurava savršeno ohlađeno vino, kao i funkcionalni dizajn. Neočekivana posjeta vas neće ostaviti nespremnima, jer će hladna boca dobrog vina biti uvijek pri ruci, a gosti jednostavno neće skidati pogled s vašeg modernog dodatka u kuhinji ili dnevnom boravku. Niste sigurni, koja je vinoteka prikladna za vas? Rado ćemo vam pružiti savjet.

1. Koliko boca trebate uskladištiti?

Razmislite, koliko boca vina obično imate kod kuće. Zasigurno ih želite ohladiti na pravu temperaturu. Ako ste povremeni vinar, bit će vam dovoljna i manja vinoteka zapremnine od 8 do 16 boca. Ako kod kuće imate zadivljujuću kolekciju vina ili tražite veću vinoteku za bar ili restoran, u ponudi imamo i vrhunske modele više klase kapaciteta 100 i više boca.

2. Pijete bijelo, crno vino ili pjenušac?

Bilo da ste ljubitelj crnog vina ili dobro ohlađenog šampanjca, važna je informacija pohranjujete li samo jednu vrstu vina ili više vrsta. Ako volite jednu vrstu vina, izvrstan izbor će biti jednozonska vinoteka. Ako želite pohraniti bijelo, crno vino i pjenušac, trebat će vam višezonska vinoteka, koja ima različite temperaturne zone, odvojene pretincima. Možete postaviti željenu temperaturu posebno za svaku zonu. To osigurava savršeno iskustvo, jer će vino biti posluženo uvijek u najvišoj kvaliteti.

3. Kolika je potrošnja energije vinoteke?

Uzmite u obzir da je vinoteka potrošač s cjelodnevnim radom. Stoga budite oprezni pri odabiru energetskog razreda, kao i pri odabiru hladnjaka. Prema zakonu, svaki aparat mora imati oznaku energetskog razreda na svojoj etiketi. Najkvalitetniji, a samim tim i najekonomičniji uređaji imaju oznaku A (ili A +, A ++). S druge strane, najzahtjevniji uređaji nose oznaku G.

Što to podrazumijeva kod vinoteka? One s termoelementom spadaju u niže cjenovne skupine, ali u usporedbi s vinotekama s kompresorom imaju i do dvostruko veću potrošnju električne energije. S druge strane, prednošću vinoteke s termoelementom je tihi rad i nulti stupanj vibracije. Vinoteka s kompresorom zahtijeva veće početno ulaganje, koje će vam se vrlo brzo vratiti u vidu uštede energije. Prednošću vinoteke s kompresorom su veće performanse i također veća učinkovitost hlađenja.

 

4. Pozicioniranje vinoteke

Bilo da odaberete ugradbenu ili samostojeću vinoteku, dobro razmislite o pravilnom pozicioniranju. Postavite uređaj na mjesto mimo izravnog sunčevog svjetla, jer bi to negativno utjecalo na kvalitetu vina i povećalo potrošnju energije vinoteke. Stražnji dio vinoteke treba dovoljno prostora za odvod topline, kako ne bi došlo do pregrijavanja. Također, imajte na umu da uvijek treba ostaviti dovoljno mjesta oko vinoteke, kako biste mogli slobodno otvarati vrata i manipulirati vinom.

5. Materijali i dizajnerska funkcija

Najčešće korišteni materijali u vinotekama su staklo, nehrđajući čelik i drvo. Izgledaju dizajnerski i vrlo su praktični. Pristupačnija alternativa su kromirane police. Drvene police, pak, pomažu pri održavanju optimalne vlage u vinoteci. Staklo na vratima možete pronaći u mat, prozirnoj ili nijansiranoj verziji. Ovisi samo o vama i vašem ukusu, odnosno koji dizajn preferirate.

Vrh stranice