Sušenje voća

Sušenje voća

Sušenje voća je zdrava i štedljiva metoda konzervacije. Uz moćne sušilice voća tvrtke Klarstein, obrada hrane je doista jednostavna. Osim toga, zahvaljujući praktičnim sušilicama, možete još više olakšati tradicionalno sušenje gljiva.

Što sve možete sušiti?

Najčešće se sušilice koriste za sušenje voća, odnosno ostataka prikupljenog voća tijekom ljetne sezone. Zdrave sušene jabuke, kruške ili ananas vitaminska su bomba za hladne zimske mjesece. Međutim, možemo sušiti i povrće, gljive ili začinsko bilje. Ne toliko poznato, ali uspješno se penje na ljestvici popularnosti, i sušeno meso.

Biljke i gljive idealno se suše pri temperaturi od 35 - 40 ° C, voće i povrće se može sušiti zajedno, idealno pri temperaturi od 50 - 55 ° C. Delikatesa u obliku sušenog mesa zahtjeva temperaturu do cca 70 ° C.

Što sve možete sušiti?

Zašto sušiti?

Sušenje je jedan od najstarijih načina skladištenja hrane, koja podliježe brzom kvarenju. To je prirodni oblik konzervacije hrane. Pri tome se u potpunosti zadržavaju vitamini, vlakna i druge vrijedne hranjive tvari. Iz osušenih namirnica isparava voda, ali hranjive vrijednosti ostaju u njima. Osim toga, okus namirnica se pojačava smanjenjem njihovog volumena. Voće je stoga često još slađe i, na primjer, djeci još ukusnije. Konzumacija sušenih namirnica je dio zdravog načina života i omogućuje konzumiranje ukusne sezonske hrane čak i tijekom zimskih mjeseci. Sušilice za namirnice suše brže i učinkovitije, tako da ne morate imati pune radijatore sušećih namirnica, po cijele dane. Ovi kuhinjski pomoćnici uštedjet će vam vrijeme i prostor.

Zašto sušiti?
Namirnice Temperatura sušenja Vrijeme sušenja
(u satima)
Sušiti kao
Jabuka 50 °C 5-8 Kriške debljine 0,5 cm
Ananas 50 °C 9-12 Kriške debljine 1 cm
Banana 70 °C 6 Kriške debljine 0,5 cm
Bosiljak 30-50 °C 6-8 Cijeli listovi
Sušena govedina 40-50 °C 6-8 Najbolje tanke kriške bez masnoće
Jagoda 40-50 °C 7-10 Kriške debljine 0,5 cm
Trešnja 50 °C 20 Bez koštica, prepolovljena
Kadulja 35-40 °C 6-8 Cijeli listovi
Slatki krumpir 65 °C 12 Kriške debljine 2-3 mm, navlažene
Grožđe (bez sjemenki) 30-50 °C 12 Cijeli plod
Rajčica 60-70 °C 7-10 Kriške debljine 0,5 cm
Vrh stranice