Kako odabrati sušilicu voća

Kako odabrati sušilicu?

01. Koje namirnice i u kojoj količini želite sušiti?

Razmislite o tome koliko i što planirate sušiti. Bez obzira jeste li strastveni berač gljiva, bilja ili uzgajivač, razmislite o količini sušenih namirnica. To će vam pomoći u procjeni potrebnog kapaciteta sušilice.

02. Veličina sušilice

Sušilice su dostupne u različitim veličinama. S gledišta samog sušenja, dva su faktora odlučujuća:
• Broj odjeljaka • Ukupna površina sušenja

S praktičnog stajališta, međutim, veličina sušilice također može biti presudna. Veće sušilice zauzimaju nešto više prostora u kuhinji ili drugoj prostoriji. Nekome će možda za vikendicu odgovarati veća, dok je za manja kućanstva, s manjom učestalošću sušenja dovoljna i manja sušilica. Za komercijalne prostore imamo u ponudi profesionalnu sušilicu kapaciteta sušenja do 85 kilograma voća.

Proizvod Broj odjeljaka Površina sušenja Težina Dimenzije (ŠxVxD)
Master Jerky 24 24 ks 107 400 cm2 160 kg 70 x 140 x 88 cm
Fruit Jerky Pro 10 10 ks 14 400 cm2 14,1 kg 43,5 x 40,5 x 51,5 cm
Fruitcube 10 ks 9 250 cm2 4,2 kg 26 x 40 x 38 cm
Bananarama 6 ks 7 482 cm2 3,4 kg 29,5 x 29 x 43,5 cm
Fruitower D 5 ks 3 530 cm2 2,8 kg 30 x 30 cm (ØxV)

03. Regulacija temperature

Različite namirnice zahtijevaju različite temperature za idealan proces sušenja. Bilje i gljive suše se na najnižim temperaturama, voće i povrće na višim, a meso i riba na najvišim temperaturama. Čak i najjeftinije sušilice imaju mogućnost regulacije temperature.

Namirnica Temperatura sušenja
Bilje i gljive 35-40 °C
Začini 40-45 °C
Voće i povrće 50-55 °C
Meso i ribe 70 °C

04. Oblik sušilice

Sušilice se proizvode u dva oblika: s kružnim i kvadratnim postoljem. Za okrugle sušilice, uglavnom vrijedi, da za uklanjanje donjeg odjeljka morate podići sve gornje odjeljke iznad njega. Prilikom sušenja nekoliko različitih namirnica s različitim vremenima sušenja u isto vrijeme, to može biti dosta komplicirano. Sušilice četvrtastog oblika imaju klizne ploče, koje djeluju kao ladice. To olakšava manipulaciju pojedinim odjeljcima tijekom postupka sušenja. Na nekim kvadratnim sušilicama se odjeljci također slažu jedan na drugi, kao pri okruglim sušilicama.

05. Snaga

Snaga je ključni faktor pri radu električnih uređaja. To isto vrijedi i za sušilice, iako pri sezonskoj uporabi to ne mora biti najvažniji faktor pri odabiru prikladne sušilice. Sušilice marke Klarstein raspolažu snagom od 250 W do 1000 W. Za sušenje bilja je dovoljna snaga 250 W, dok će 500 W snage biti dovoljno za sušenje gotovo svih ostalih namirnica.

Ne morate brinuti o velikoj potrošnji električne energije tijekom sušenja. Standardna potrošnja sušilice je oko 0,1 do 0,5 kWh za sušenje jedne serije namirnica.

Namirnica Idealna snaga
Bilje, začini 250 W
Voće, povrće i gljive 500 W
Meso i ribe 650 W i više

06. Odjeljci za sušenje

Ako planirate sušiti različite vrste namirnica različitih veličina odjednom, zasigurno će vam biti od koristi odjeljci s različitom gustoćom sita. Neke sušilice hrane nemaju sve odjeljke identične. Na primjer, profesionalna sušilica Fruit Jerky Pro 10 ima na raspolaganju pet odjeljaka s rijetko pletenim sitom (s veličinom otvora od 2,2 x 2,2 cm za velike komade hrane) te preostalih pet odjeljaka s manjim otvorima (0,7 x 0,7 cm za fino i sitno voće ili gljive). Bonus je mogućnost kupnje zamjenske ploče (odjeljka), u slučaju oštećenja originalne ploče za sušenje.

07. Materijal odjeljaka za sušenje

Ploče za sušenje su izrađene od plastike ili nehrđajućeg čelika. Plastične ploče za sušenje su lakše, ali još uvijek postoje kupci, koji se boje plastičnog materijala u kombinaciji s toplinskom obradom. Međutim, plastika u sušilicama izrađena je od bezopasne BPA plastike. Štoviše, pri sušenju hrane ne postižu se potencijalno opasno visoke temperature. Ploče od nehrđajućeg čelika izrađene su od bezopasnog i idealnog materijala za kuhinju. Jednostavni su za rukovanje, ali uglavnom su sušilice s pločama za sušenje od nehrđajućeg čelika skuplje.

08. Sušilice s timerom

Timer je veliki i neophodni pomoćnik za sušilice namirnica. Pruža vam mogućnost postavljanja vremena nakon čega će se uređaj jednostavno isključiti. To omogućava da se hrana osuši preko noći. Ovo je velika prednost za pojedine namirnice, čije je sušenje dugotrajno. Na primjer, potrebno je više od 10 sati za sušenje mesa. Klarstein sušilice imaju na raspolaganju ovu praktičnu funkciju, čak i u nižem cjenovnom rangu, koje možete kupiti već od 48 €.

09. Buka

Sušilice ne pridonose povećanju buke u kućanstvu. Međutim, riječ je o uređajima koji rade i po nekoliko sati, a često se zahvaljujući funkciji tajmera uključuju i noću. Ovo je definitivno vrijeme, kada želite imati mir kod kuće. U prosjeku, međutim, sušilice ne postižu razinu buke veću od 20 dB, što je ekvivalentno zvucima prirode bez vjetra.

10. Cijena

Nije uvijek istina, da je sve skuplje automatski i bolje. Razmislite o tome koliko često želite sušiti voće, povrće ili gljive. Kad je riječ o povremenoj upotrebi i u manjem obujmu, nema smisla ulagati u veliki i skupi proizvod. Ako ste berač gljiva, poljoprivrednik ili ljubitelj zdravog načina života te hranu često sušite, ulaganje u kvalitetan aparat je dobar izbor.

Vrh stranice