Povoljno grijanje

Pomoću ovih 10 savjeta za grijanje, grijte se kao pravi profesionalci

Grijanje je glavni izvor potrošnje električne energije u domaćinstvu, tijekom hladnih godišnjih razdoblja. Ne samo da može napraviti rupu u vašem novčaniku, već uzrokuje i emisiju ugljičnog dioksida, koji može negativno utjecati na životnu okolinu. Dobra vijest je: pomoću nekoliko jednostavnih savjeta, možete inteligentno zagrijati kuću te značajno smanjiti potrošnju energije. Pokazat ćemo vam kako:

Prikaži sve grijalice.

Navucite zavjese i zapečatite prozore

Posebno za prozore, koji nisu potpuno novi, potrebno je dodatno brtvljenje - npr. pjena za brtvljenje. Na ovaj način protok hladnog zraka nema šanse. Nadalje, navučene rolete i zavjese značajno smanjuju gubitak topline.

Pronađite idealnu sobnu temperaturu

Isplati se pronaći i postaviti optimalnu temperaturu za svaku prostoriju. Budući da su temperature u dnevnoj sobi između 20 i 22 ° C ugodne, u spavaćoj sobi je temperatura od 17 do 18 ° C dovoljna da se osjećate ugodno i da stvorite ugodnu klimu za spavanje.

Koristite termostatski ventil

Koristite termostatski ventil za održavanje konstantne sobne temperature i uštedu energije. Ovisno o temperaturi okoline, podesite niži ili viši protok zraka putem ventila.

Pravilno provjetravajte

Redovna ventilacija vrlo je važna za kvalitetu zraka i najmanju moguću razinu vlage u prostoriji. Ovdje se preporučuje provjetravanje od otprilike 5 do 10 minúta s potpuno otvorenim prozorima. Trajno otvoreni prozori se ne preporučuju.

Nemojte davati nikakve šanse plijesni

U principu vrijedi: plijesni nastaju pri visokoj razini vlage u prostoriji. To se u mnogim slučajevima može spriječiti redovitim provjetravanjem i grijanjem. Kad su vanjski zidovi hladni, pripazite da namještaj ne postavite pre blizu zida.

Grijte i kada niste kod kuće

Ako planirate otići na godišnji odmor, bolje je postaviti grijanje na oko 15 ° C nego ga isključiti u potpunosti, jer, ako se stan potpuno ohladi, za ponovno grijanje bi bilo potrebno potrošiti znatno više energije. Uz to, postoji rizik od pojave plijesni.

Odaberite odgovarajuću odjeću

Vrlo je primamljivo provesti čak i hladne mjesece u ljetnoj odjeći. Međutim, odgovarajuća odjeća - npr. duge hlače i zimski pulover - mogu uštedjeti do 20 posto troškova grijanja.

Ne blokirajte grijači element

Grijaće elemente uvijek treba održavati slobodnima, kako bi se toplina u prostorijama mogla optimalno distribuirati i kako ne bi bila blokirana. To se odnosi na namještaj, kao i zavjese. Kauči uvijek trebaju biti udaljeni najmanje 20 cm od grijalice.

Grijalice čistite

Prašina se ne nakuplja samo na namještaju i podovima. Stoga grijalicu morate redovito čistiti. Ali nije samo vizualni aspekt presudan: prašina ima izolacijska svojstva te može oslabiti učinkovitost grijalice.

Prekrijte cijevi za grijanje

Kako bi se izbjegli daljnji gubici topline, cijevi za grijanje mogu se jednostavno prekriti izolacijskim crijevima s prorezima. Dostupni su u svakoj trgovini građevinskim materijalom, a osiguravaju jednostavne mjere za smanjenje gubitka topline.

Uz ovih deset savjeta, gotovo bi svaki dom trebao postati toplije mjesto. Uz to, pomaže još samo jedna stvar: priljubite se jedno uz drugo!

Koja grijalica je najbolja za mene ?

Saznaj odmah.

Vrh stranice