Budimo odgovorniji, budimo više EKO 

I uz Klarstein možete zaštititi okoliš

Klimatska kriza, gotovo nekontrolirana proizvodnja CO2, plastike i otpada općenito, prekomjerno krčenje šuma... Neodgovorno se ponašamo prema našem planetu i to dolazi na naplatu. Primjerice, klimatske promjene dolaze u obliku ekstremnih fluktuacija temperature.

Dobra je vijest da čak i male promjene svakog pojedinca mogu utjecati na nepovoljan razvoj događaja. Dovoljni su mali koraci, kao što su, primjerice, odgovornija kupnja ili povremeni izlasci iz zone komfora. Zato novu godinu započnimo više na Z(z)emlji.

Rječnik ekološko odgovornih

Biti odgovorniji prema okolištu nije problem ako poznajete najvažnije ekološke pojmove.

Recikliranje

Ponovna upotreba već korištenih proizvoda i materijala

Fair-trade

Naziv za oblik trgovine pri kojoj se od proizvođača kupuje po fer cijenam, čime se podržava proizvođače i potiče održivi razvoj.

Upcikliranje

Upcikliramo kad popravljamo/uljepšavamo, po našem mišljenju, stare i nepotrebne predmete, a netko drugi ih i dalje koristi.

Vermikompostiranje

Kompostiranje pomoću glista, koje mogu probaviti biološki otpad i proizvode izlučevine bogate hranjivim tvarima.

Zero Waste

Filozofija nas potiče da minimaliziramo stvaranje otpada. No, moramo biti oprezni jer njezin cilj nije stvaranje otpada, već svjesno minimaliziranje istog. Primjerice, nemojte kupovati voće i povrće u plastičnim ambalažama.

GMO Free

GMO su genetski modificirani organizmi. Cilj je genetske modifikacije postići brži rast ili veći urod. Neki smatraju da je takva hrana štetna za zdravlje i da iznimno opterećuje planet.

Budite EKO i na poslu

Najodgovornije se prema okolišu ponašamo tamo gdje provodimo najviše vremena. Za mnoge je to upravo ured. Ako razmišljate o tomu kkao biste mogli povećati svjesnost o okolišu na svom radnom mjestu, otkrit ćete da možete učiniti na više načina.

Što je najjednostavnije što možete učiniti kako bi vaš ured bio eko-friendly?

 • Ograničite printanje dokumenata na minimum.

  Izraditi elektroničku arhivu više nije problem, štoviše ova metoda arhiviranja uštedjet će vam mnogo prostora.  

 • Zamijenite klasični blok aplikacijom za bilješke.

  Osim što ćete se odgovornije odnositi prema okolišu, uvijek ćete sa sobom imati bilješke jer se aplikacije automatski ažuriraju na svim uređajima na kojima su instalirane.

 • Koristite se vlastitim posuđem.

  Tako ćete uštedjeti veliku količinu plastike, u kojoj je hrana obično zapakirana. Ako nemate vlastito posuđe, barem pravilno odvojite otpad. Isplati se odvajati i višak voća, koji je vrlo popularan benefit za zaposlenike. Taj otpad može iskoristiti vaš kolega, entuzijastični vrtlar.

 • Zamijenite aparat za kavu u uredu klasičnim aparatom s polugom ili aparatom s mlincem.

  Kapsule za kavu sa sobom donose veliku količinu nepotrebnog plastičnog otpada. Štoviše, svježe mljevena kava je ukusnija. Također ćete biti odgovorniji prema okolišu.

Znate li što gdje pripada?

Odvajati nije dovoljno, važno je to raditi pravilno. Iako se čini da je to jednostavno, pomoć je svima korisna. Za vas imamo mali priručnik, koji će vam pomoći ispravno odvajati otpad, odnosno naučiti vas što odložiti u koji kontejner.

Plastika - žuti kontejner za otpad

čaše od jogurta

kozmetičke ambalaže, sredstva za čišćenje, ambalaže od tjestenine, mahunarki, slatkiša, sireva, ...

polistiren

plastične vrećice i vrećice od mikrotena

PET boce

folija za omatanje

izrazito prljave ambalaže

ambalaže od opasnih tvari (od motornih ulja, boja, lakova, tekućih ljepenki itd.)

podni oblozi

plastične cijevi

plastični namještaj i drugi glomazni plastični otpad predaje se sabirnim centrima za otpad

Staklo - zeleni kontejner za otpad

prazne boce od pića

staklenke, uključujući i one od majoneze ili senfa

krhotine stakla

staklo od vrata i prozora

keramika

ogledala

staklo obloženo žicom, metalom ili pozlaćeno staklo

autostaklo

zasloni

porculan

Papir - plavi kontejner za otpad

kutije - karton

časopisi, novine

papirnata ambalaža i vrećice

masni, mokri i drugačije oštećen papir

uredski papir bez metalnih spajalica

papirnata ambalaža bez plastične folije

isjeckan papir

knjige bez tvrdog uveza

papirnata ambalaža od hrane

samoljepljivi ili asfaltirani papir

higijenske maramice

higijenski ulošci ili pelene

kirurške papirnate maske

papirnati kuhinjski ručnici

celofan

aluminijska folija

tvrdi uvez knjiga

OPREZ: Kontejneri namijenjeni odvajanju otpada mogu biti u nekoliko boja. Primjerice, crni kontejner namijenjen je komunalnom otpadu, bijeli prozirnom staklu, dok su smeđi namijenjeni biorazgradivom otpadu.

Klarstein eko uređaji?

S našim Klarstein pomagalima možeš pridonijeti očuvanju okoliša

Kutijama dajte novi život!

Kutije od poklona ne moraju nužno ići u kontejner, odnosno u onaj za papir. Uz malo kreativnosti, možete ih ponovno koristiti. Često su vam dovoljne škare, ljepilo, malo boje ili dekorativan papir kako biste odjednom kod kuće imali:

Krevet za vaše kućne ljubimce

Nove spremnike za odvajanje otpada

Fascikl za papire

Kutiju za nakit

Prostor za pohranu stvari male i srednje veličine

Što manje plastike, to bolje

Svake se godine u Europi proizvode 58 milijuna tona plastike. Čak 40% toga čine ambalaže. Možda to i ne bi bio takav problem kada bismo znali kako reciklirati plastiku i riješiti se iste na ekološki način. Istina je drukčija, a dokaz tomu je plastična vrećica na dnu Marijanske brazde.

Ako mi kao krajnji potrošači, prestanemo koristiti plastiku, njezina proizvodnja u Europi mogla bi pasti za nevjerojatnih 40%. Jesmo li za to? Hajdemo! Kako to možemo postići?

 • Prestanimo kupovati voće, povrće i biljke u plastičnim ambalažama.

 • Pripremajmo hranu kod kuće i nosimo je na posao u kutijama koje se mogu ponovno upotrijebiti. Bambusovo EKO posuđe još je učinkovitije.

 • Prestanimo koristiti plastične slamke, te ih pokušajmo zamijeniti metalnim ili staklenim.

 • Nosimo vlastite platnene vrećice ili sklopive torbe ako idemo u veću kupnju namirnica.

 • Kupujmo pića u staklenim bocama, ali najbolje bi bilo da prestanimo piti mineralnu vodu, odnosno da počnemo piti vodu iz slavine.

 • Nemojmo koristiti jednokratno plastično posuđe na tulumima.

Djeca su budućnost, naučite ih odijeliti otpad

One navike koje steknete u mladosti, ostat će vam usađene do kraja života. Dakle, ako vam je zaista stalo do okoliša, a uz to imate djecu, "naučite ih" na ekološki način života što je prije moguće. Možete početi recikliranjem otpada, što također možete objasniti djeci kroz igru.

Vlastiti kontejneri za odvajanje otpada

Da biste djecu uključili i motivirali ih za odvajanje otpada, morate ih pritom i zabaviti. Izradite vlastite spremnike za odvajanje otpada, primjerice od kutija u kojima su bili zapakirani kuhinjski aparati. Obojajte kutije s djecom kako bi lakše zapamtila koji se otpad gdje odvaja.

Razgovarajte o tomu što radite

Razgovor s djecom o tomu što radite i zašto to radite, najbolji je način da ih nečemu i naučite. Dakle, ako nešto želite baciti u koš za smeće, učinite to sa svojom djecom i pritom razgovarajte s njima. Primjerice: Ako ova kora jabuke pripada biološkom otpadu, znate li u koji ćete ju kontejner baciti? Bacit ćeš je u koji kontejner?

Obrazovni online sadržaj

Za današnju se djecu pristup online svijetu podrazumijeva, a na roditeljima je da sami odabiru odgovarajući sadržaj za svoju djecu. Primjerice, on može biti o recikliranju. O ovoj temi na YouTubeu možete pronaći puno sadržaja kojima je cilj edukacija djece. Da biste aktivno uključili djecu u obrazovanje, potražite igre koje poučavaju o recikliranju otpada.

Prije nego što bacite smeće, provjerite ga

Prije nego što bacite otpad, provjerite s djecom je li sve ispravno razvrstano. Razgovarajte s djecom o tomu što gdje pripada, te im objasnite zašto baš određeni otpad treba razvrstati u taj kontejner. Ako se nešto iz otpada može ponovno upotrijebiti, zajedno razmislite kako se to može učiniti. Primjerice, možete čak i slikati po starim novinama.

Smanjite potrošnju energije na minimum

Ugodna toplina zimi ili hladnoća u ljetnim mjesecima pravi je komfor. No, u mnogim je slučajevima to komfor za koji plaćamo visoki ekološki porez. To je razlog zbog kojeg danas plinski kotlovi gotovo da i više nisu u prodaji, te se u velikoj mjeri prestaje grijati na ugljen.

Razumno je rješenje korištenje električnog grijanja. Moćno je, nije ga tako teško postaviti i vrlo je jednostavno i precizno za upravljanje. Na raspolaganju imate i prijenosne električne grijače koji mogu zagrijati cijelu sobu. To će se, primjerice cijeniti u obiteljskim kućama u kojima trebate stvoriti ugodnu atmosferu isključivo u dnevnoj sobi, dok će u spavaćoj sobi biti hladnije za što ugodnije spavanje.

Ekološki ćete se prihvatljivije grijati ili hladiti pomoću pametnih grijača. Njima možete upravljati pomoću aplikacije na daljinu. Možete postaviti točno vrijeme u kojem bi grijanje trebalo započeti, a ako to niste učinili na izlasku iz kuće, možete ih i isključiti. Na daljinu također možete regulirati temperaturu, što uvelike smanjuje potrošnju energije.

Vrh stranice